Kardan Konveyör


Kardan Konveyör


KARDAN KONVEYÖR ZİNCİRİ

Kardan konveyör zincirlerinde ısıya dayanıklı özel tip konveyör rulmanları kullanılır. Zincir hatvesi 400 mm ve katlarıdır. Dikey konumdaki rulmanlar yük taşıma, yatay konumdaki rulmanlar dönüşlerde kılavuz görevi görmektedir.  Rulmanlar yuvalarında dönmemeleri için freze kanallı olarak hazırlanır ve lamellere perçinlenir. Lameller soğuk çekme vasıflı çelik malzemeden imal edimiş ve sertleştirilmiştir. Pimler de lameller gibi vasıflı çelik malzemeden imal edilmiş ve sertleştirilmiştir. Takozlar ise soğuk çekme malzemeden imal edilmiştir. Pimler takozlara sıkı geçme olarak takılır. Genellikle lameller sarı, takozlar beyaz renkte elektro galvaniz kaplanır. 

ASKI PARÇALARI

Askı başına yük taşıma kapasitesi 30 kg’dır. Askı aralıkları 400 mm ve katlarıdır. Zincirin kopma mukavemeti 3500 kg’dır. Askılar zincire cıvata ile bağlanır, gevşememesi amacıyla teflonlu somun kullanılır. Askı parçaları genellikle sarı galvaniz kaplanır.

TAHRİK GRUBU

Tahrik ünitesi paralel iki zincir arasına bağlanmış tırnakların, kardan zinciri itmesi prensibiyle çalışır.  Tahrik ünitesinde güç motorlu redüktörler kullanılarak sağlanır. Özel olarak farklı bir hız aralığı istenmediği takdirde standart hız aralığı 0,64 – 3,21 m/dk arasında kademesiz ayarlıdır.

GERDİRME GRUBU - GERGİ KONSTRÜKSİYONU

Gerdirme zamanla oluşacak zincir uzamalarını alacak şekilde yaylı tiptedir. Gergi kızakları ise gergi konstrüksiyonu üzerine bağlanır ve harekete uygun, geçişler esnasında kardan zincirine minimum düzeyde sarsıntı yaratacak şekilde imal edilir.

YAĞLAMA GRUBU

Yağlama ünitesi farklı eksenlerdeki 4 adet rulmanı ayrı ayrı yağlayacak şekildedir ve yağı hava ile pulverize ederek yağlama yapar. Yağ ile havanın pulverizasyonu, nozullarla sağlanır. Depoya basınç verilerek hortumlarda hava birikimi engellenir. Yağ nozullara pompa yardımıyla ulaşır. Hem pompalar hem de nozullar üzerinden yağ ve hava miktarı ayarlanabilmektedir. 3,5-4 psi arasında hava basıncı ile çalışır. Basınç ayarı yağlama ünitesi üzerindeki regülatör vasıtası ile yapılır. Yağlama ünitesi pano içindeki şalterin açılmasıyla devreye giree ve kapatılmasıyla devre dışı kalır. Şalter kapatılmadığı sürece yağlama devam eder. Depo şeffaf malzemeden üretilir ve içindeki yağ seviyesinin kolayca görülebilmesi sağlanır.  Yağlama periyotları genelde firmalara göre değişiklikler gösterir. Kullanılan yağın çalışma ortamına uygun olmasına özellikle dikkat edilmelidir.

TORK LIMITER

Konveyörde meydana gelebilecek herhangi bir sıkışma anında, debriyaj vazifesi görerek sisteme zarar vermeden konveyörü durdurur. Ayarlanan tork değeri aşıldığında tork limiter flanşı, yanındaki limit switch ile teması sonucunda sistemi pano üzerinden durdurur.

KONVEYÖR TAŞIYICI SİSTEMİ

 

Tüm sistem belli noktalarda taşıyıcı direklerle desteklenir ve bu direkler yere monte edilir.